Flädersaft

2-3 liter:

  • 40 blomklasar
  • 3 skivade citroner
  • 2 påsar (30g) citronsyra
  • 2 kg socker
  • 2 liter vatten

Börja med att plocka blommorna i trädet, helst utan stjälk.

Skiva citronerna.
TIPS: Försök att hitta citroner som inte har något tjockt skal. Skalet är beskt och ger saften en bitter eftersmak. Bäst är att ta citroner som har legat  svalt i köket i 1-3 veckor. Då har vätskan i skalet hunnit dunsta av och blivit hårt och fruktkökket mycket mildare och sötare. För en syrligare smak kan du tillsätta 1-2 skivade Limefrukter.

Fortsätt med att koka vattnet i en stor gryta. När vattnet kokar häller du i sockret och citronsyran, rör om och låt det koka upp en gång till i några minuter. Ta ner grytan från plattan och ställ den på diskbänken.
TIPS: Diskbänken är lätt att göra ren, sockervatten lämnar fula fläckar på tyg- och trädunderlägg.

Lägg in blommorna i grytan och citronskivorna. Rör om och låt svalna. Ställ sedan grytan någonstans där det är svalt och mörkt. Täck över med en kökshanduk, INGET LOCK!

Låt stå i 3-4 dagar, rör om då och då.

Njut!! :)

TIPS: Saften kan du använda till att smaksätta en traditionell sockerkaka, baka Fläderkaka/ Muffins eller bara blanda med iskallt vatten. Det går utmärkt att använda saften till drinkar också :q

RSS 2.0