besöksräknare Blogg listad på Bloggtoppen.se

Den eviga väntan

på nya inlägg från mig kommer aldrig ta slut ;-)

Men nu har jag fått vardagsrummet på kort. Väldigt, väldigt svårt att få det att se lika bra ut på bild, men det får duga :-)





Än är jag inte klar, som ni ser står tvn framför fönstret, vilket den alltså inte skall göra. Skåpet skall flyttas, taket skall målas (och senare skall det sitta en dörr istället för det lilla fönster) altan ur mot solsidan blir väl bra eller? Vad tycker ni? :-)

Dagens Lunch - snabb å enkel, egen skörd f...

mms_img27672 (MMS)

Dagens Lunch - snabb å enkel, egen skörd förutom fiskpinnarna :-)


Alexanders Frukost här på jobbet idag.. Gl...

mms_img11646 (MMS)

Alexanders Frukost här på jobbet idag.. Glass med Sylt.. WHAAAT? :-o hihi


Marinera Kött!

mms_img18220 (MMS)

Marinera Kött!


Gött :-)

mms_img39451 (MMS)

Gött :-)


Fika Time!

mms_img17864 (MMS)

Fika Time!


1613477. Just one hour ago

mms_img18644 (MMS)

1613477. Just one hour ago


Godaste Chokladmuffinsen, saftiga och lite...

mms_img53028 (MMS)

Godaste Chokladmuffinsen, saftiga och lite kladdiga görs såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop 50g smör, 2,5dl socker & 1tsk vaniljsocker till en mjuk kräm. Blanda sedan i 3ägg, ett i taget medans du rör. Kom ihåg att bara röra åt ett håll för att undvika bubblor. Tillsätt 1dl turkisk yoghurt och 1,5msk snabbkaffepulver. Mixa en stund till. Blanda 3,5dl vetemjöl, 2tsk bakpulver, 4msk kakao och 1nypa salt i en separat bunke och häll över mjölblandningen deciliter för deciliter i äggsmeten medans mixern går. Smält chokladen i vattenbad eller mikro och rör ihop med smeten. Fyll 12 muffinsformar till 2/3 med smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller 18 om du vill ha fasta, torra muffins. GLASERA ELLER DEKORERA :-)


Chokladtryffeltårta

Ingridienser

Botten:
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 100g smör
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt

Tryffel:
  • 3 dl ekologisk vispgrädde
  • 400g mörk choklad (65% - 77% kakao)
  • 2 msk Honung
  • 1 msk torkade lingon eller russin

Gör så här:

  1. Rör ihop socker och ägg.
  2. Smält smöret och blanda med kakaon och vaniljsockret.
  3. Tillsätt vetemjölet och saltet. Rör ihop med äggsmeten och häll i en smord form med avtagbar kant. Grädda i ugnen i 175 grader 25 - 30 minuter.
  4. Hacka chokladen och smält i vattenbad eller mikro. Koka upp grädden och honungen. Blanda med chokladen tills den blir slät och blanda i lingonen eller russin. Häll tryffeln över den svalnade tårtbotten. Ställ i kylen tills tryffeln stelnat, ca. 3 timmar.
  5. Garnera om du vill efter 1,5 timmar.
KLAR! :D



Höstig Grönsakssoppa

Ingridienser

  • ca. 500g Morötter
  • ca. 500g Potatis
  • ½ Purjolök (djupfryst eller färsk)
  • Persilja & Gräslök (djupfryst eller färsk)
  • Crème Fraîche
  • 2 msk Smör
  • 1 Gul Lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 st buljongtärningar
  • Peppar
  • Salt
  • ca 3 liter vatten

Gör så här:


Ta en stor gryta (ca. 3-5 liter)
Skala och hacka Morötter, potatisen, lök och vitlöken. Börja med att fräsa lök & vitlök försiktigt i smöret.  Tillsätt Morötterna, buljongtärningarna och 1dl vatten och låt det puttra lite tillsammans med löken. Låt vattnet "koka bort" sakta. Rör om då och då så det inte sätter sig fast i botten. Nu gjorde jag det lätt för mig och hade rester med kokt färskpotatis kvar sedan igår så då gick det allt lite fortare att koka soppan. Häll i 2-3 liter vatten och låt allting koka ihop i ca 10 minuter, lägg sedan i potatisen och låt allting koka ihop i ca. 15 minuter. Hacka sedan in purjolöken, persiljan och gräslöken (det går jätte bra att ta djupfrysa) och låt puttra i ytterligare 5-10 minuter till.

Salta & Peppra efter egen smak!

Du kan ta mer eller mindre vatten och/ eller grönsaker som du själv önskar. Prova med en näve ärtor till..
Låt fantasin och smaklökarna bestämma :)


En klick Crème Fraîche i tallriken gör det hela gudomligt gott!

Smaklig måltid :)

Tzatziki

Ingridienser

 

  • 5 dl turkisk yoghurt eller
  • 3 dl crème fraîche och 3 dl filmjölk
  • ½-1 gurka (skala den gärna)
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • Svartpeppar
  • Salt

 

Gör så här:

Blanda ihop Crème Fraîchen och filen om du inte använder yoghurten. Blanda ner salt & peppar. Pressa vitlöken och blanda ihop. Ställ in allting i kylen och låt dra ett slag.  Skala gurkan och riv den grovt.  Kramar ur vattnet ordentligt ur gurkan. Blanda ihop med den vita geggan, KLAR!

 

Passar utmärkt till det mesta. Stekt, grillad eller bara som dipp till nybakat bröd eller strimlade grönsaker J


Pannbiffar & Tzatziki

Ingridienser till pannbiffarna

  • 1kg köttfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3-4 ägg
  • 1-2 tsk salt
  • ½-1 tsk peppar
  • 3-4 skivor bröd utan kant/ skorpa (grovt eller vitt)
  • eller 2-3 msk ströbröd + ½ dl vatten
Gör så här:

Blötlägg brödet i en skål med vatten. Börja med att röra ihop köttfärsen med äggen och kryddorna. Skala och hacka lök och vitlök och rör ihop med smeten. Krama ur brödet så det är halvblött och smula ner det i köttfärsen eller häll nu i ströbrödet och tillsätt ½ dl vatten.
Du behöver inte rulla köttfärsen till pannbiffar. det räcker om du mäter upp en matsked och lägger mängden i stekpannan och plattar till degen lite med stekspaden så slipper du kladda allt för mycket :)

Vill du ha lite annorlunda pannbiffar så kan du smula ner lite festost eller mozzarella i köttfärsdegen. Men ta då bort en del salt.

Koka ris, potatis eller njut av bara biffarna tillsammans med Tzatzikin :)

Receptet till Tzatzikin hittar du HÄR.


Mozzarellasallad med Pasta

Ingridienser

  • Sallad
  • 1 ask cocktailtomater
  • 1-2 Mozzarella
  • ½ Paprika
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja

Gör så här:

Nu är det som så enkelt att det bara är att snippla ner allting i en skål och tillsätta lite olja. Helst olivolja då. Jag har varit så fuskig och använt Krorrs färdiga Italienska salladskryddemix som man lätt rör ihop med 3 msk olja och 3 msk vatten :)
Vill du göra en egen dressing?
Annars kan man gärna ta och röra ihop olia, vatten, salt, peppar (både svart och vitt) lite oregano, basilika, vitvinsvinäger och för dom som gillar smak, lite balsamico, så har man en färsk god dressing :)
Vill man däremot ha den lite krämigare dressing så tillsätt en skvätt crème fraîche och citronsaft istället för balsamicon:)

Till salladen tyckte jag pasta skulle passa gott då det skulle bli en ganska enkel och lätt maträtt.
Då föredrog jag Färskpasta med Spenatsmak som bara ska koka i 4 minuter dessutom ;) Självklart kan du ta vilken pasta du själv önskar :)

Keso gav det hela en fin avrundning!

Vill du ha en lite matigare maträtt så kan det vara gött med en burk tonfisk i salladen och/ eller röda bönor :)
För lite tuggmotstånd blir det även gott med en halv näve solrosfrön eller pinienötter :)

Det är bara att prova sig fram !

NJUT!




Flädersaft

2-3 liter:

  • 40 blomklasar
  • 3 skivade citroner
  • 2 påsar (30g) citronsyra
  • 2 kg socker
  • 2 liter vatten

Börja med att plocka blommorna i trädet, helst utan stjälk.

Skiva citronerna.
TIPS: Försök att hitta citroner som inte har något tjockt skal. Skalet är beskt och ger saften en bitter eftersmak. Bäst är att ta citroner som har legat  svalt i köket i 1-3 veckor. Då har vätskan i skalet hunnit dunsta av och blivit hårt och fruktkökket mycket mildare och sötare. För en syrligare smak kan du tillsätta 1-2 skivade Limefrukter.

Fortsätt med att koka vattnet i en stor gryta. När vattnet kokar häller du i sockret och citronsyran, rör om och låt det koka upp en gång till i några minuter. Ta ner grytan från plattan och ställ den på diskbänken.
TIPS: Diskbänken är lätt att göra ren, sockervatten lämnar fula fläckar på tyg- och trädunderlägg.

Lägg in blommorna i grytan och citronskivorna. Rör om och låt svalna. Ställ sedan grytan någonstans där det är svalt och mörkt. Täck över med en kökshanduk, INGET LOCK!

Låt stå i 3-4 dagar, rör om då och då.

Njut!! :)

TIPS: Saften kan du använda till att smaksätta en traditionell sockerkaka, baka Fläderkaka/ Muffins eller bara blanda med iskallt vatten. Det går utmärkt att använda saften till drinkar också :q

Apelsinkaka

Ingridienser

  • 3 Ekologiska* Apelsiner (finrivet skal)
  • 2 Ägg
  • 2 tsk Bakpulver
  • 2 dl socker
  • 2 dl apelsinsaft
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk sesamfrön
  • kanel (malen)

Smörj kakformen med smör - bröda. Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen och sockret poröst. Smält smöret i en kastrull och börja värma finrivet apelsinskal från en apelsin i några minuter. Blanda ihop mjöl, bakpulver och resterande apelsinskal i en bunke. Blanda nu i smöret och äggen i mjölet tills degen blir lätt och mjuk. Strö över sesamfrön och lite kanel. Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
Låt svalna i en kvart innan Du öppnar formen, dekorera med apelsinskal, florsocker, honung eller annat Du tycker är fint.

*Ekologiskt val eftersom Du i den här kakan skall använda och äta skalet. Ekologiska frukter får växa i sin naturliga omgivning utan att påverka miljön på ett dåligt sätt, får alltså inte på eller i sig bekämpningsmedel eller konstgjord gödsel!



Mums!

RSS 2.0