Flädersaft
2-3 liter:
- 40 blomklasar
- 3 skivade citroner
- 2 påsar (30g) citronsyra
- 2 kg socker
- 2 liter vatten
Börja med att plocka blommorna i trädet, helst utan stjälk.
Skiva citronerna.
TIPS: Försök att hitta citroner som inte har något tjockt skal. Skalet är beskt och ger saften en bitter eftersmak. Bäst är att ta citroner som har legat svalt i köket i 1-3 veckor. Då har vätskan i skalet hunnit dunsta av och blivit hårt och fruktkökket mycket mildare och sötare. För en syrligare smak kan du tillsätta 1-2 skivade Limefrukter.
Fortsätt med att koka vattnet i en stor gryta. När vattnet kokar häller du i sockret och citronsyran, rör om och låt det koka upp en gång till i några minuter. Ta ner grytan från plattan och ställ den på diskbänken.
TIPS: Diskbänken är lätt att göra ren, sockervatten lämnar fula fläckar på tyg- och trädunderlägg.
Lägg in blommorna i grytan och citronskivorna. Rör om och låt svalna. Ställ sedan grytan någonstans där det är svalt och mörkt. Täck över med en kökshanduk, INGET LOCK!
Låt stå i 3-4 dagar, rör om då och då.
Njut!! :)
TIPS: Saften kan du använda till att smaksätta en traditionell sockerkaka, baka Fläderkaka/ Muffins eller bara blanda med iskallt vatten. Det går utmärkt att använda saften till drinkar också :q
Skiva citronerna.
TIPS: Försök att hitta citroner som inte har något tjockt skal. Skalet är beskt och ger saften en bitter eftersmak. Bäst är att ta citroner som har legat svalt i köket i 1-3 veckor. Då har vätskan i skalet hunnit dunsta av och blivit hårt och fruktkökket mycket mildare och sötare. För en syrligare smak kan du tillsätta 1-2 skivade Limefrukter.
Fortsätt med att koka vattnet i en stor gryta. När vattnet kokar häller du i sockret och citronsyran, rör om och låt det koka upp en gång till i några minuter. Ta ner grytan från plattan och ställ den på diskbänken.
TIPS: Diskbänken är lätt att göra ren, sockervatten lämnar fula fläckar på tyg- och trädunderlägg.
Lägg in blommorna i grytan och citronskivorna. Rör om och låt svalna. Ställ sedan grytan någonstans där det är svalt och mörkt. Täck över med en kökshanduk, INGET LOCK!
Låt stå i 3-4 dagar, rör om då och då.
Njut!! :)
TIPS: Saften kan du använda till att smaksätta en traditionell sockerkaka, baka Fläderkaka/ Muffins eller bara blanda med iskallt vatten. Det går utmärkt att använda saften till drinkar också :q
Kommentarer
Trackback