Kyckling med stekta grönsaker

Ingridienser:
  • Kycklingfile (EJ FRYST) ta ut den frysta filén dagen innan så hinner den tina i kylskåpet. 1 filé = 2 personer
  • Vitlök
  • Champinjoner
  • Purjolök
  • Zuccini
  • Sockerärtor
  • Vitkål
  • Paprika
  • Olivolja
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Koreander
  • Persilja
  • Gräslök

Kyckfilén - rumstempererad

Lägg kycklingfilén i stekpannan med lite olivolja. Strö över färska kryddor, precis dom Du gillar bäst, alt. koreander, halvssalt & svartpeppar och lägg på ett lock.

Att tänka på: Filén får absolut inte vara fryst eller kall.
Lägger Du in den kalla/frysta Filén i den varma stekpannan drar sig muskelfibrerna ihop ,(som sendrag) blir hårda och torra.
Det är hemligheten till att få mjukt och saftigt kött.

Efter 15 minuter häller Du i ca. 3 dl vatten, lite i taget och låter det sedan puttra på svag värme tills  kycklingen är vit och vattnet är helt borta. Det kan ta upp till 45 minuter, beroende på mängden & storleken!
När den är färdig skall den vara vit och bara vara lite gyllenbrun på nersidan. Lägg den på en skärbräda på sidan och låt den svalna.

Under tiden häller Du i lite Olivolja och smälter 2 msk Smör i stekpannan. När smöret slutat puttra har Du i salt, svartpeppar och några Vitlöksklyftor. Hur många bestämmer Du själv.

Att tänka på: Mosar eller skiver Du vitlöken frigörs antioxidanter som är bra för kroppen (immunförsvaret) MEN Du kommer att lukta vitlök hela dagen därpå!
Steker eller kokar Du hela klyftor däremot, frigörs det int lika många antioxidanter men Du kan nästan äta hur mycket du vill utan några bekymmer. Vitlöken fär aldrig möjligheten att frigöra lukten, men är lika nyttig för det!

Grönsakerna - strinlade

Börja med att steka Dina grönsaker efter Du sköljt av och strimlat dem i den ordningen jag listat upp dom på. Du behöver absolut inte använda Dig av precis samma grönsakerna jag har använt mig av.
Ta till exempel till morot, papriga, selleri, kålrot, Pepparrot, Lök, Potatis, etc.. Säsongens gåvor :)

Att tänka på: Börja alltid med dom hårdaste grönsakerna! Lägger du i till exempel i paprikan före moroten så blir paprikan för mjuk och förlorar vitaminerna.

Under tider Du smörsteker grönsakerna på svag värme strimlar du Kycklingfilén och lägger den sedan över grönsakerna.

TIPS: Stäng av spisplattan när grönsakerna nästan är klara och anväd Dig utav eftervärmen, det sparar ström, den håller sig i ca.5 - 10 minuter.



Servera med färsta cocktailtomater :)

Lycka Till & Smaklig Måltid!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0