Höstig Grönsakssoppa
Ingridienser
Gör så här:
Ta en stor gryta (ca. 3-5 liter)
Skala och hacka Morötter, potatisen, lök och vitlöken. Börja med att fräsa lök & vitlök försiktigt i smöret. Tillsätt Morötterna, buljongtärningarna och 1dl vatten och låt det puttra lite tillsammans med löken. Låt vattnet "koka bort" sakta. Rör om då och då så det inte sätter sig fast i botten. Nu gjorde jag det lätt för mig och hade rester med kokt färskpotatis kvar sedan igår så då gick det allt lite fortare att koka soppan. Häll i 2-3 liter vatten och låt allting koka ihop i ca 10 minuter, lägg sedan i potatisen och låt allting koka ihop i ca. 15 minuter. Hacka sedan in purjolöken, persiljan och gräslöken (det går jätte bra att ta djupfrysa) och låt puttra i ytterligare 5-10 minuter till.
Salta & Peppra efter egen smak!
Du kan ta mer eller mindre vatten och/ eller grönsaker som du själv önskar. Prova med en näve ärtor till..
Låt fantasin och smaklökarna bestämma :)
En klick Crème Fraîche i tallriken gör det hela gudomligt gott!
Smaklig måltid :)
- ca. 500g Morötter
- ca. 500g Potatis
- ½ Purjolök (djupfryst eller färsk)
- Persilja & Gräslök (djupfryst eller färsk)
- Crème Fraîche
- 2 msk Smör
- 1 Gul Lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 st buljongtärningar
- Peppar
- Salt
- ca 3 liter vatten
Gör så här:
Ta en stor gryta (ca. 3-5 liter)
Skala och hacka Morötter, potatisen, lök och vitlöken. Börja med att fräsa lök & vitlök försiktigt i smöret. Tillsätt Morötterna, buljongtärningarna och 1dl vatten och låt det puttra lite tillsammans med löken. Låt vattnet "koka bort" sakta. Rör om då och då så det inte sätter sig fast i botten. Nu gjorde jag det lätt för mig och hade rester med kokt färskpotatis kvar sedan igår så då gick det allt lite fortare att koka soppan. Häll i 2-3 liter vatten och låt allting koka ihop i ca 10 minuter, lägg sedan i potatisen och låt allting koka ihop i ca. 15 minuter. Hacka sedan in purjolöken, persiljan och gräslöken (det går jätte bra att ta djupfrysa) och låt puttra i ytterligare 5-10 minuter till.
Salta & Peppra efter egen smak!
Du kan ta mer eller mindre vatten och/ eller grönsaker som du själv önskar. Prova med en näve ärtor till..
Låt fantasin och smaklökarna bestämma :)
En klick Crème Fraîche i tallriken gör det hela gudomligt gott!
Smaklig måltid :)
Tzatziki
Ingridienser
- 5 dl turkisk yoghurt eller
- 3 dl crème fraîche och 3 dl filmjölk
- ½-1 gurka (skala den gärna)
- 3-4 vitlöksklyftor
- Svartpeppar
- Salt
Gör så här:
Blanda ihop Crème Fraîchen och filen om du inte använder yoghurten. Blanda ner salt & peppar. Pressa vitlöken och blanda ihop. Ställ in allting i kylen och låt dra ett slag. Skala gurkan och riv den grovt. Kramar ur vattnet ordentligt ur gurkan. Blanda ihop med den vita geggan, KLAR!
Passar utmärkt till det mesta. Stekt, grillad eller bara som dipp till nybakat bröd eller strimlade grönsaker J
Pannbiffar & Tzatziki
Ingridienser till pannbiffarna
- 1kg köttfärs
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3-4 ägg
- 1-2 tsk salt
- ½-1 tsk peppar
- 3-4 skivor bröd utan kant/ skorpa (grovt eller vitt)
- eller 2-3 msk ströbröd + ½ dl vatten
Blötlägg brödet i en skål med vatten. Börja med att röra ihop köttfärsen med äggen och kryddorna. Skala och hacka lök och vitlök och rör ihop med smeten. Krama ur brödet så det är halvblött och smula ner det i köttfärsen eller häll nu i ströbrödet och tillsätt ½ dl vatten.
Du behöver inte rulla köttfärsen till pannbiffar. det räcker om du mäter upp en matsked och lägger mängden i stekpannan och plattar till degen lite med stekspaden så slipper du kladda allt för mycket :)
Vill du ha lite annorlunda pannbiffar så kan du smula ner lite festost eller mozzarella i köttfärsdegen. Men ta då bort en del salt.
Koka ris, potatis eller njut av bara biffarna tillsammans med Tzatzikin :)
Receptet till Tzatzikin hittar du HÄR.
Du behöver inte rulla köttfärsen till pannbiffar. det räcker om du mäter upp en matsked och lägger mängden i stekpannan och plattar till degen lite med stekspaden så slipper du kladda allt för mycket :)
Vill du ha lite annorlunda pannbiffar så kan du smula ner lite festost eller mozzarella i köttfärsdegen. Men ta då bort en del salt.
Koka ris, potatis eller njut av bara biffarna tillsammans med Tzatzikin :)
Receptet till Tzatzikin hittar du HÄR.
Mozzarellasallad med Pasta
Ingridienser
Gör så här:
- Sallad
- 1 ask cocktailtomater
- 1-2 Mozzarella
- ½ Paprika
- Salt
- Peppar
- Olivolja
Gör så här:
Nu är det som så enkelt att det bara är att snippla ner allting i en skål och tillsätta lite olja. Helst olivolja då. Jag har varit så fuskig och använt Krorrs färdiga Italienska salladskryddemix som man lätt rör ihop med 3 msk olja och 3 msk vatten :)
Vill du göra en egen dressing?
Annars kan man gärna ta och röra ihop olia, vatten, salt, peppar (både svart och vitt) lite oregano, basilika, vitvinsvinäger och för dom som gillar smak, lite balsamico, så har man en färsk god dressing :)
Vill man däremot ha den lite krämigare dressing så tillsätt en skvätt crème fraîche och citronsaft istället för balsamicon:)
Till salladen tyckte jag pasta skulle passa gott då det skulle bli en ganska enkel och lätt maträtt.
Då föredrog jag Färskpasta med Spenatsmak som bara ska koka i 4 minuter dessutom ;) Självklart kan du ta vilken pasta du själv önskar :)
Keso gav det hela en fin avrundning!
Vill du ha en lite matigare maträtt så kan det vara gött med en burk tonfisk i salladen och/ eller röda bönor :)
För lite tuggmotstånd blir det även gott med en halv näve solrosfrön eller pinienötter :)
Det är bara att prova sig fram !
Vill du göra en egen dressing?
Annars kan man gärna ta och röra ihop olia, vatten, salt, peppar (både svart och vitt) lite oregano, basilika, vitvinsvinäger och för dom som gillar smak, lite balsamico, så har man en färsk god dressing :)
Vill man däremot ha den lite krämigare dressing så tillsätt en skvätt crème fraîche och citronsaft istället för balsamicon:)
Till salladen tyckte jag pasta skulle passa gott då det skulle bli en ganska enkel och lätt maträtt.
Då föredrog jag Färskpasta med Spenatsmak som bara ska koka i 4 minuter dessutom ;) Självklart kan du ta vilken pasta du själv önskar :)
Keso gav det hela en fin avrundning!
Vill du ha en lite matigare maträtt så kan det vara gött med en burk tonfisk i salladen och/ eller röda bönor :)
För lite tuggmotstånd blir det även gott med en halv näve solrosfrön eller pinienötter :)
Det är bara att prova sig fram !
NJUT!