Apelsinkaka

Ingridienser

  • 3 Ekologiska* Apelsiner (finrivet skal)
  • 2 Ägg
  • 2 tsk Bakpulver
  • 2 dl socker
  • 2 dl apelsinsaft
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk sesamfrön
  • kanel (malen)

Smörj kakformen med smör - bröda. Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen och sockret poröst. Smält smöret i en kastrull och börja värma finrivet apelsinskal från en apelsin i några minuter. Blanda ihop mjöl, bakpulver och resterande apelsinskal i en bunke. Blanda nu i smöret och äggen i mjölet tills degen blir lätt och mjuk. Strö över sesamfrön och lite kanel. Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
Låt svalna i en kvart innan Du öppnar formen, dekorera med apelsinskal, florsocker, honung eller annat Du tycker är fint.

*Ekologiskt val eftersom Du i den här kakan skall använda och äta skalet. Ekologiska frukter får växa i sin naturliga omgivning utan att påverka miljön på ett dåligt sätt, får alltså inte på eller i sig bekämpningsmedel eller konstgjord gödsel!



Mums!

Klyftpotatis med Rödlök & Fläsk

Ingredienser


  • Potatis
  • Rödlök
  • 0,5-1kg Fläsk
  • Rödvinsvinäger
  • Vitlök
  • Färsk Rosmarin
  • Olivolja
  • Smör
  • Havssalt
  • Svartpeppar

Fläsk

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och sätt i 2 ungssäkra former utan lock. Fortsätt med att (fin)hacka rosmarin och fördela jämt på en skärbräda, krydda rikligt med halssalt och svartpeppar.
Rulla och dutta fläskbiten i kryddmixen tills allt har fastnat. Ta ut den mindre unsformen och häll i 1.5 dl olivolja & 50 gram smör. Häll i resterande kryddor som inte fastnat på fläsket.  OBS het! Smöret kommer att pyttra till direkt! Var försoktig! Lägg biten i mitten av formen tillsammans med 4-5 klyftade rödlökar och 2 mosade viylöksklyftor. Sätt i ugnen. Tiden varierar beroende på storleken men räkna med ca. 50 minuter, har Du en termometer är det också bra.


Potatis & Rödlök

Klyfta (skala) poratis och rödlöken. Ta ut den andra, lite större ungsformen OBS het! och häll i 2 dl olivolja & 100 g smör. Fräs rosmarin (hackad eller hel), havssalt & svartpeppar i formen en kort stund. Rör om så det inte bränner fast. Lägg i potatisen, löken och nårga hela och några mosade vitlöksklyftor. Häll i drygt 3 - 4 dl rödvinsvinäger (bara för Dig som gillar den starka smaken!) och rör om så allting blandas ordentligt. Sätt in i ugnen. Känns det för blött i ungsformen? Det mesta kommer dunsta bort i ugnen. Poatisen borde vara klara samtidigt som köttet.
OBS (Skulle potatisen kännas väldigt mörka efter bara halva tiden, beror det på vinägern, den färger av sig väldigt)



Smaklig Måltid!

Julgranspynt

När jag var liten fanns det mycket tid för pyssel kring jul tillsammans med min mamma.
En sak som jag alltid kommer att pyssla med är att göra julgranspynt själv, för det tar verkligen inte mycket av ens egen tid mär man verkligen inte har det.


Torkade Apelsinskivor


Du tar då precis hur många apelsiner som du vill ha i granen, skär dom i ca. ½ cemtimeter jocka skivor och låter dom torka på elementet, ett galler någonstans det är varmt och torrt eller 2 gånger 5 timmar i ugnen på ca. 75 grader. Börja med det ungefär 2 veckor före jul så dom verkligen hinner torka ordentligt.


Pyssel

Gör sedan ett litet snitt i kanten där fruktköttet möter den vita kanten och dra igenom ett snöre på ca. 20 centimeter.



Resultatet




Det blir jätte fint att använda Blodapelsin eller Clementin till detta :) sätta skivorna i en adventskrans eller lägga ihop dom tillsamans med stjärmanis, mossa, granris.. på et fat som bordsdekoration. Det doftar dessutom ljuvligt juligt också :)
TIPS: Spara dekoationen till nästa år eller ge bort i julklapp





God Jul & Lycka Till nästa år ;)

Kyckling med stekta grönsaker

Ingridienser:
  • Kycklingfile (EJ FRYST) ta ut den frysta filén dagen innan så hinner den tina i kylskåpet. 1 filé = 2 personer
  • Vitlök
  • Champinjoner
  • Purjolök
  • Zuccini
  • Sockerärtor
  • Vitkål
  • Paprika
  • Olivolja
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Koreander
  • Persilja
  • Gräslök

Kyckfilén - rumstempererad

Lägg kycklingfilén i stekpannan med lite olivolja. Strö över färska kryddor, precis dom Du gillar bäst, alt. koreander, halvssalt & svartpeppar och lägg på ett lock.

Att tänka på: Filén får absolut inte vara fryst eller kall.
Lägger Du in den kalla/frysta Filén i den varma stekpannan drar sig muskelfibrerna ihop ,(som sendrag) blir hårda och torra.
Det är hemligheten till att få mjukt och saftigt kött.

Efter 15 minuter häller Du i ca. 3 dl vatten, lite i taget och låter det sedan puttra på svag värme tills  kycklingen är vit och vattnet är helt borta. Det kan ta upp till 45 minuter, beroende på mängden & storleken!
När den är färdig skall den vara vit och bara vara lite gyllenbrun på nersidan. Lägg den på en skärbräda på sidan och låt den svalna.

Under tiden häller Du i lite Olivolja och smälter 2 msk Smör i stekpannan. När smöret slutat puttra har Du i salt, svartpeppar och några Vitlöksklyftor. Hur många bestämmer Du själv.

Att tänka på: Mosar eller skiver Du vitlöken frigörs antioxidanter som är bra för kroppen (immunförsvaret) MEN Du kommer att lukta vitlök hela dagen därpå!
Steker eller kokar Du hela klyftor däremot, frigörs det int lika många antioxidanter men Du kan nästan äta hur mycket du vill utan några bekymmer. Vitlöken fär aldrig möjligheten att frigöra lukten, men är lika nyttig för det!

Grönsakerna - strinlade

Börja med att steka Dina grönsaker efter Du sköljt av och strimlat dem i den ordningen jag listat upp dom på. Du behöver absolut inte använda Dig av precis samma grönsakerna jag har använt mig av.
Ta till exempel till morot, papriga, selleri, kålrot, Pepparrot, Lök, Potatis, etc.. Säsongens gåvor :)

Att tänka på: Börja alltid med dom hårdaste grönsakerna! Lägger du i till exempel i paprikan före moroten så blir paprikan för mjuk och förlorar vitaminerna.

Under tider Du smörsteker grönsakerna på svag värme strimlar du Kycklingfilén och lägger den sedan över grönsakerna.

TIPS: Stäng av spisplattan när grönsakerna nästan är klara och anväd Dig utav eftervärmen, det sparar ström, den håller sig i ca.5 - 10 minuter.



Servera med färsta cocktailtomater :)

Lycka Till & Smaklig Måltid!

Välkommen till min nya blogg!

Hej!


Kul att just DU kikar in :)

Jag hoppas att Du gillar min MatBlogg och kanske till och med har nytta av den. Du kanske också tycker att den här bloggen är lite annorlunda, vem vet.

 

Det jag vill är att dela med Mig av min hobby och kärleken till maten.


När jag var yngre och precis hade flyttat hemifrån var det dåligt med fantasi och ork när det gällde matlagning, så det blev gärna makaroner och några få köttbullar, som helt enkelt var enklast. Det hade verkligen hjälpt med några matlagnings tips och råd utifrån. Så jag hoppas även på att den här bloggen kan ge Dig, som är yngre och nyfiken lite inspiration. Du kanske också har några förslag på ändringar, eller bara är sugen på att prova något nytt!?

Det är då bara att dela med sig :)

 

Inspirtonen till varje maträtt får jag lite varstans ifrån. Oftast använder jag mig av ingridienserna jag själv gillar bäst, och blandar dessa med matvaror jag inte använt förr, och får på så sätt en helt ny smakupplevelse.

 

Det jag värdesätter högt är att alltid använda:

  • färska kryddor
  • färska grönsaker
  • oliv- / solrosolja
  • svensk extrasaltat smör
  • havssalt
  • svartpeppar


2009-12-27 @ 20:41:02 Permalink Mat Kommentarer (0) Trackbacks ()